GOMBAKERESKEDELEM
TEMATIKA
I. GOMBAKERESKEDELEM
|
||
A magyarországon termő gombák mennyiségének alakulása |
||
1. A gombák gyűjtése, gyűjtésének főbb szempontjai. |
||
Gombakereskedelmi törvény |
||
A gombakereskedelem és minden gombával kapcsolatos jogi háttér vonatkozásában jelenleg éppen igen sokoldalú változások zajlanak. |
||
A gombakereskedelem része az élelmiszerkereskedelemnek. Az élelmiszerkereskedelmet legmagasabb jogrendi fokon az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. tv. és ennek végrehajtásáról intézkedő 1/1996.(I. 9.) FM-NM-IKM. együttes rendelet szabályozta. A gombák árusítását, forgalomba hozatalát az egészségügyi miniszter 16/1982. /XII. 3O./ Eü. M. számú rendelete szabályozta, amely a gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályokról rendelkezett. Ezeket a törvényeket jelenleg hatályon kívül helyzték, de a változások várhatóan fél éven belül megtörténnek. Az újabb változásokat közreadjuk, amint lehet. ( https://www.gombanet.hu/index.php?pg=gombakereskedelmi_torveny ) |
||
Az erdőtörvény gombára vonatkozó szabályai : |
||
Erdőtörvény ( 1996. évi LIV. tv ) és a végrehajtási utasítása a 29/1997. ( IV. 30 ) FM rendelet szabályozza |
||
Erdőterület : minimum 1500 m2 |
||
Egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb 2-2 kilogramm gomba szedhető. |
||
Az állami erdőkben szabadon szedhető egyéni szükségletet meghaladó mennyiség is mindezekből. A magántulajdonú erdőkben viszont csak akkor szedhetők nagyobb mennyiségben, értékesítési céllal, ha ahhoz az erdőgazdálkodó előzetesen írásban hozzájárult. |
||
Az állami erdőben a méhészeknek szabad a "haszonvétel", vagyis ott nektárgyűjtésre elhelyezhetik a kaptáraikat. A méhcsaládok elhelyezését és telepítési helyét az erdőgazdálkodóval - minden esetben - előzetesen egyeztetni kell. Méhcsalád nem helyezhető el lakóterület, tanya, gazdasági épület, turistaút, erdei tornapálya, illetve egyéb közjóléti erdei létesítmény 50 méteres körzetében. |
||
Az erdőterület látogatójának kötelessége az erdő védelmére vonatkozóan. |
||
Az ökológiai problémák figyelembe vétele a gyűjtésnél. |
||
A törvény betartásának ellenőrzése. |
||
A gombák gyűjtésének céljai. |
||
A jó termőterület felismerése |
||
A gomba életfeltételeinek ismerete |
||
A legjobb és a gyenge erdei gombatermő területek |
||
A gombák termési időszaka |
||
A gombák eltávolítása a földből, és egyéb helyekről. |
||
A gombák fejlődése a fevétel után |
||
A gombák fogyasztói |
||
A fagyott gomba |
||
A gomba felismerése, összetévesztése |
||
A gomba szállítása, szállító edények ( kosár, doboz ) |
||
A gomba felhasználása ( válogatás, tisztítás, a tisztítás eszközei) , tárolása |
||
A tanulás céljából gyűjtött gomba meghatározása ( Figyelem: Magyarországon több ezer gombafaj terem, a szakellenőrin 200 gombát ismernek meg a hallgatók ( Kiemelten fontos a jó gombahatározó kézikönyv, a gyakorlat és a gombaszakellenőr által való meghatározás ) |
||
2. Gombakereskedelem és ellenőrzés |
||
A gyűjtött gomba útja a termőhelytől a felhasználóig, fogyasztóig |
||
Az Élelmiszertörvény ( Az Európai Únió működési szabályaihoz igazodik ): |
||
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. Tv. Hatályba lépése : ( 2004 május 1. ) |
||
A gombák hamisítása |
||
A nyers gomba minősége |
||
A gombák árusítására, forgalombahozatlának rendelete: 16/1982/XII.30/EüM. Sz |
||
* A 16/1982/XII.30/EüM. Sz rendelet teljes ismerete kötelező a gombaszakellenőr számára * |
||
2.1. A szabványok minőségi előírásai |
||
Tiszta gomba |
||
Fiatal gomba |
||
Egészséges gomba |
||
A szabványok szerint gombát árusítani nem szabad, ha: |
||
Szenyezett a gomba |
||
Elöregedett a gomba |
||
Fonnyadt a gomba |
||
Fagyott a gomba |
||
Idegen szagú a gomba |
||
Kukacos a gomba |
||
Nedves a gomba |
||
Romlott a gomba |
||
Beteg a gomba |
||
Rágott a gomba |
||
Sérült a gomba |
||
Törmelék gomba |
||
* A gomba vizsgálatakor a fenti tényezőket figyelembe kell venni * |
||
2.2. Gombavizsgálat |
||
A gombavizsgáló hely |
||
A gomba bevizsgálása |
||
A kalapos gombák árusításának szabályai |
||
A nem árusítható, ehető gomba bevizsgálása |
||
Egyes gombafajok fejlettségére vonatkozó szabályok |
||
A bevizsgálásra szánt, de nem árusítható tétellel kapcsolatos intézkedések |
||
Friss termesztett gombának a vendéglátó üzemben való felhasználásával kapcsolatos intézkedések |
||
Mi a teendő, ha a gomba forgalomba hozójának, feldolgozójának a vendéglátás során tudomására jut, hogy a gomba betegséget okozott, vagy annak gyanúja felmerült. |
||
A szaktanácsadás megszervezése, ki végezhet szaktanácsadást, a szaktanácsadási esetek nyilvántartása |
||
2.3. Szaktanácsadás |
||
A szaktanácsadás fontossága, feladatai |
||
A gombakereskedelemben nélkülözhetetlen nyomtatványok |
||
Jegyzőkönyv |
||
Igazolólap |
||
Útmutató a gomba-szaktanácsadáson véleményezendő fajok minősítésére |
||
A fel nem sorolt fajok előfordulása hazánkban ritka, legtöbbjük nem ehető vagy jelentéktelen, |
||
minden esetben a ,, fogyasztásra nem ajánlható,, minősítést kapják. ( TÁBLÁZAT ) |
||
* A táblázat teljes ismerete kötelező a gombaszakellenőrök részére * |
||
II. GOMBATARTÓSÍTÁS
|
||
Gombatartósítási eljárások: |
||
1. Gombaszárítás |
||
Szárításra alkalmas gombafajok |
||
Házi szárítási módszerek |
||
Szúrópálca |
||
Szárítócserény |
||
A szárított gomba érzékszervi úton megállapítható nedvességtartalma |
||
Műszárítás |
||
Szárító, aszalógépek, hőforrások, fűtőberendezések |
||
A berendezés lehet : szakaszos, ill. folyamatos |
||
Szárítótorony ( instant azonnal oldódó gombapor ) |
||
Szárított gombák forgalmazása, tárolása, kezelése |
||
I. osztályú ( A ) szárítmány |
||
II. osztályú ( B ) szárítmány |
||
III. osztályú ( C,D ) szárítmány |
||
2. Nedves tartósítási eljárársok |
||
Sózás |
||
Előtartósítás |
||
Előfőzés |
||
Mosás, hűtés, csepegtetés |
||
Hordóba vagy üvegbe helyezése |
||
Savanyítás ( sílózás ) |
||
Gombakivonat |
||
Zsiradékban , olajban való tartósítás |
||
Romlási folyamatok ( tejsavas, vajsavas, alkoholos erjedés ) |
||
3. Fagyasztás, gyorshűtés |
||
A legegyszerűbb tartósítási mód |
||
4. Liofilizálás ( fagyasztva szárítás ) |
||
A legkorszerűbb tartósítási technológia |
||
III. GOMBATERMESZTÉS
|
||
A világ gombatermesztése, fogyasztása, fontossága adatokkal, gombafajokkal. |
||
Gyógyhatású gombák termesztése |
||
1. A gombatermesztés rövid története |
||
2. A gombatermesztési technológiák vázlatos áttekintése |
||
3. A kétspórás csiperke termesztése |
||
4. A laskagomba termesztése |
||
5. A shii-take termesztése |
||
6. Egyéb gombák termesztése |
||
Kucsmagomba |
||
Pecsétviaszgomba |
||
Júdásfülegomba |
||
Téli fülőke |
||
Bocskorosgomba |
||
Süngomba |
||
Déli tőkegomba |
||
Rezgőgomba |
||
Gyapjas tintagomba |
||
Óriás harmatgomba |
||
|
||
Irodalom: |
||
2008 Gombaszakértői praktikum |
||
( Szerkesztette : Jakucs Erzsébet )
|
||
|