Rendezvények országszerte

 

Szeretném felhívni a figyelmeteket, kevés lehetőség van az országban, használjátok ki!

 

Gombafelismerő Vetélkedő Balatonalmádi 2014 március 22.

 

 

A II. Országos Amatőr Gombafelismerő Vetélkedő

lebonyolítási terve

 

Helyszín:  Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 

Időpont: 2014. március 22. 

             10.00 - 10.30 - ig érkezés, regisztrálás 

             11.00              a vetélkedő kezdése 

             12.45              eredményhirdetés 

             13.00              ebéd 

 

A vetélkedőre csak "amatőr" gombászok jelentkezhetnek, akik sem középfokú, sem magasabb szintű - gombászattal kapcsolatos képzésben nem vettek részt. 

A vetélkedőn az a 80 gombafaj szerepel, amelynek a listáját február 1-én a hazai gombász szervezetek részére megküldünk, és amelyet a honlapunkon is közzéteszünk. (www.almadigombasz.hu). A tagság értesítésére a gombász szervezetek vezetőségét kérjük fel.

 

A vetélkedő lebonyolítása: 

A vetélkedő kezdésekor minden játékos kap egy 66- ig sorszámozott vonalas lapot, amelyre rá kell írni a kivetítőn bemutatott gombák teljes magyar nevét: pl. borsos tinóru. Ha valaki helyesen ismerte fel a gombát, akkor ezért majd a kiértékeléskor 3 pontot kap. Ha csak annyit ismer fel, hogy "tinóru", azért 1 pont jár. Ha valaki azt írja le, hogy "tehéntinóru", azért 0 pont jár, hiszen tévedett. 

Ha valaki a gyilkos galóca bemutatásakor azt írja le, hogy "kékhátú galambgomba", azért mínusz 10 pont "jár". Ha valaki a gyilkos galócát helyesen határozza meg, az 3 pontot ér és végül, ha csak "galócát" ír a lapra, azért is 10 büntetéspont jár. 

A gombák megnevezésénél csak az általunk megadott gombaneveket fogadjuk el. A megnevezés alapja Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve. 

Egyes esetekben egy gombát (az elküldött listán) kétféleképpen is megnevezünk. A második megnevezések régebbi gombászkönyvek sokak által ismert megnevezései. (pl. császárgalóca - császárgomba). Értékeléskor bármelyiket elfogadjuk, de csak ezek egyikét! 

Mivel gombagyűjtés közben a gombásznak módjában áll a gombát megszagolni, esetleg megkóstolni, vizsgálhatja a gomba húsának a milyenségét, tudhatja, hogy melyik évszakban találta azt a bizonyos gombát stb., és mivel ezekre a kérdésekre a fotók nem adnak választ, a játékvezető ezeket az információkat a szükséges mértékben el fogja mondani. 

A kivetített gombák sorszámát közölni fogjuk.

A játék során segédeszközt nem szabad használni. 

A vetítés befejeztével a játékosok kicserélik a feladatlapjukat a szomszédos játékostársukkal, aki a zsűri elnökének ismertetése alapján elvégzi a feladatlap kiértékelését. 

Ezután a zsűri elkéri a három legmagasabb pontot elért játékos lapját és ellenőrzi a meghatározásokat és az elért pontok helyességét. 

A játékosok közötti pontazonosság esetén a 80 kijelölt gombafajból be nem mutatott 14 ismeretével kapcsolatban a zsűri elnöke villámkérdéseket tesz fel azért, hogy a végső sorrendet eldönthessük. Az első három helyezett oklevelet és értékes serleget kap nyereményként! 

A vetélkedőt csak megfelelő számú (legalább 35 fő) jelentkezése esetén tartjuk meg. Annak érdekében, hogy minden játékos hasonlóan jól láthassa a kivetített gombafotókat (ne legyen túlságosan távol a vászontól) a játékosok számát maximálnunk kell. Ezért a résztvevők létszámát legfeljebb 50 főben határoztuk meg. 

Előzetes jelentkezés a szenthelaszlo@gmail.com e - mail címen lehetséges, határideje: 2014. február 15. 

 

 

Nevezni 2014. február 16 -tól március 10-ig lehet a nevezési díj befizetésével. Befizetés előtt  (a maximált létszám miatt)  Szenthe Lászlóval egyeztetés szükséges!

Nevezési díj: 2200 Ft. Ez az összeg az ebéd költségét is tartalmazza. 

Kísérők részére is tudunk - korlátozott számban - 1700 Ft -ért ebédet biztosítani. 

A csak ebéd befizetését március 11 - 17 -ig fogadjuk. Előzetes egyeztetés ebben az esetben is szükséges!

A befizetéseket a CIB Bank Zrt. 10700189 - 42802101 - 51900001 számlára vagy postai befizetéssel a köv. címre lehet : Szenthe László 8220 Balatonalmádi Gárdonyi G. utca 6. 

A feladatlap kitöltéséhez hozzanak pl. kemény fedelű füzetet (amin írhatnak).

A vetélkedővel kapcsolatos információ Szenthe László tel. számán: 88 - 438 224 

 

A rendezvény fővédnöke: Keszey János polgármester 

A rendezvény támogatói: Balatonalmádi Város Önkormányzata 

                                          Almádiért Közalapítvány 

                                          Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 

 

Balatonalmádi 2014. január

   

                                              Szenthe László 

                   az Almádi Gombászok Asztaltársaságának a vezetője

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Olvassátok szeretettel az Almádi Gombászok honlapját, ÉRDEMES! :   www.almadigombasz.hu )