Bemutatkozunk

Klub alakulásának története

Klubunk működése

 

A klub alakulásának története

 

Gyermekkoromban több éven keresztül laktunk olyan helyen, ahol a viszonylag érintetlen terület egy karnyújtásnyira volt tőlünk. Gyönyörű rétek, amit nagyapám kaszált, vizes élőhelyek, ahol a béka , a sikló, a pióca és más élőlények mind mind jelen voltak.

A levegőben nyáron madarak, lepkék, bogarak, télen a varjak körülöttünk éltek.

Sok növényt láttam, még ha a nevüket pontosan nem mindnek ismertem. Néhányról tudtam ehető vagy mérgező. Édesanyám hozott néha a piacról tinórut, vargányát, a szomszéd néni szegfűgombát. Valószínű a későbbiekben a gyermekkor is szerepet játszott, hogy jobban érdekelni kezdetek a gombák, később a gyógynövények is.

Már családos anya voltam, amikor egy mecseki túra alkalmával , munkatársam és barátom Géza el kezdett mesélni a gombákról, mert találtunk néhányat.

Én és férjem csak hallgattuk ahogy beszélt. Rögtön a túra alatt, itt-ott lemaradtunk és szedtünk is jócskán. ( természetesen műanyag szatyorba , mert más nem volt nálunk )

Reggel még Baján tartózkodtunk, kora reggel vittük a piacra bevizsgáltatni.

A szakellenőr , amikor meglátta, annyit mondott – öntsék ide a kukába. ( Nagy döggomba volt ). Majd amikor látta mennyire érdekel a gomba, elmondta az intelmeket, tanácsot adott.

Egy gombafajt elárult a barátom, amit az emeletes épületek melletti zöld területen lehet találni. Elővettem egyetlen kis búvár gomba zsebkönyvemet és tanulmányozni kezdtem.

Meg is találtam a gombát, amit kerestem. Hónapokon keresztül szorgalmasan felkerestem a helyet eső után, és egyszer megtaláltam a kincset, a gyapjas tintagombát.

Ez volt az első gomba, amit meg mertem főzni, de rájöttem, hogy én többre vágyom.

Elkezdtem keresni az ismerőseimet  először a munkahelyemen, akik ismertek egy-két gombát.

 

Voltak eredmények, kudarcok, majd kaptam egy komoly Kalmár-Makara könyvet, mégis rájöttem tanfolyamot kell végeznem, hogy szakembertől is halljam a lényeges infókat.

Évekig vártam, amikor 1990-ben végre alapfokú gombaismerői tanfolyam indult Kecskeméten a Művelődési Központban. Vizsgát Budapesten kellett tenni. Összesen 7-en mertük vállalni, mindenkinek sikerült. Tovább szerettem volna tanulni.

1993-ban jelentkeztem Budapesten a gombaszakellenőri tanfolyamra. Közben le lehetett tenni gomba szárítmányból is a vizsgát. Ketten vállaltuk a tanfolyamon és sikerült mind a kettő.

A tanfolyamokon a legnagyobbaktól tanulhattam, amiből később barátság is született.

 

Egész életemben gyógyszereken éltem és sok betegségem volt.

1994 elején megiskerkedtem egy termékcsaláddal, aminek az egészségemet köszönhetem és azt, hogy ma is dolgozhatok.

1994 őszén már rengeteg energiám volt, úgy éreztem , itt az ideje hogy nyissak egy klubot.

Néhány lelkes ember, édesanyám, édesapám és kettő munkatársammal megalakult a klub.

Soha nem akartam nagy lenni a gombatudományban, úgy gondoltam ameddig az egészségem engedi arra vállakozom, hogy a mindennapi ember számára átadjam azt a tudást , amit a mikológusoktól kaptam, és amit szorgalomból,  érdekődés szintjén megtanultam.

Egy valami nagyon fontos, az alázat azzal szemben amit csinálunk. Megtanultam azt, hogy soha ne bízzam el magam, de legyek határozott azzal a gombafajjal szemben amit pontosan ismerek. Ezt a munkát csak felelősséggel lehet végezni , hiszen emberek életéért felelünk.

1996-ban kaptunk helyet a Művelődési  Központban, azóta is ott működünk.

 

 

 

Klubunk működése

 

Célunk az volt, hogy  kialakuljon egy olyan kis mag Kecskeméten, akik megismerjenek néhány olyan gombafajt, amelyet biztonsággal el mernek fogyasztani.

 

    1996 januárjától helyet kaptunk az Erdei Ferenc Művelődési Központban.  Ősszel felkértek bennünket, hogy lenne e kedvünk egy gombakiállítást rendezni élő gombából. Mi éltünk a lehetőséggel, és nagyon jól sikerült. Azóta minden évben megrendezünk egy nagyszabású kiállítást ahol kb. 100-150 vadon termő gombafajt ismerhetnek meg a látogatók. A kiállító nagyterembe próbáljuk bevarázsolni az erdőt. Sok kellékanyagot használunk. Akik nem tudnak eljönni a kirándulásra, itthon gyűjtik a gombát. Hétfőn délután van a megnyitó és keddtől-csütörtök, péntekig folyamatosan frissítjük a hozott gombákból kiállítás anyagát. Hogy minél színesebb legyen, meghívunk gombatermesztőket ( ZKI, Szűcs, Kiss család. ), akiktől  szép termesztett gombákat kapunk, gomba -zsákot, blokkot, stb. A Műv. Központban működő Bélyeggyűjtő Körünk alkalmanként szép gombabélyeg kollekciót állít ki. Sebestyén Imre képeslap gyűjtő és Forgó Mariann szintén alkalmanként gomba naptárakkal, ill. képeslapokkal színesíti a kiállítást. Ezen kívül kiállítunk, könyveket, Nagyméretű gomba plakátjainkon a gombapárokkal ismerkedhetnek. Délelőttől estig szép videofilmet lehet megnézni a csoportoknak. A kiállítás ideje alatt folyamatosan tartjuk az iskolásoknak a rendhagyó órákat. A 4 nap alatt kb. 4-500 gyermek nézi meg a kiállításunkat. Néhány évvel ezelőtt kaptam meg  a Műv. Központtól a  KÖZMŰVELŐDÉSÉRT EMLÉKÉREM PLAKETT-et, amit a Klub társaimnak is köszönhetek

   

További célunk az volt és a jövőben is az  , hogy felvegyük a kapcsolatot az ország más gombász klubjaival. Ez némileg  sikerült is. Egy időben  jó kapcsolatot sikerült létesíteni a Székesfehérvári Gombászkörrel, akikkel volt közös kirándulásunk is. Részt vettünk a Szombathelyi Gombászklub Országos találkozóján. A jövőben szeretnénk újra éleszteni és bővíteni a kapcsolatokat.

   

A Magyar Mikológiai Társaságba  sajnos eddig  nem sikerült megszervezni a feljárást az előadásokra, de tervünkben van ennek megvalósítása is. Ennek ellenére  a Társaság ismer bennünket, néha életjelt adunk magunkról. Minden évben megnézzük, ill. viszünk a kiállításra anyagot.

  

 Figyelemmel kísérjük a Magyar Szarvasgombász Kör tevékenységét is. 

    Örömmel vesszük, ha vannak,  ill. kinevelődnek olyan tagok, akik kiemelkednek tudásukkal közülünk. Igy történt  két büszkeségünkkel is. Halász Krisztián  és Nagy László személyében. Mindketten jártak klubunkba, ill. Krisztiánnal együtt végeztük 1990-ben az alapfokú tanfolyamot Kecskeméten. Nagy László  4. osztályos volt amikor az édesanyja elhozta a klubba 1995-ben, és most 2003-ban a fiatal tudósok innovációs versenyén  II. helyezést ért el. Heteken keresztül láttuk a TV-ben  Pesten és Kecskeméten, olvastuk az újságokban, és hallottuk a rádióban. Azóta komoly tudós emberke lett belőle.    Kirándulásaink alkalmával bejártuk az ország legtöbb hegyvidékét. Hazai gombász túráink csoportosak, de családonként és egyénileg is el szoktunk menni gombavadászatra. Szerencsére Kecskemét és környéke közepes gombatermő terület, ha az időjárás jó és a gombák is megtalálják a kedvező feltételeket  egy-egy fajból szép mennyiséget lehet szedni.

    A Müv. Központban  havonta egyszer találkozunk, ahol kisebb előadásokat tartunk, rendszeresen meghatározzuk a szedett gombát,  állandó az adott hónapban található gomba fajok ismertetése, mivel már számítógép is áll rendelkezésünkre, aminek nagy hasznát vesszük. Előadásaikon visszatérő jelleggel szerepel  a gombák élettan- termőhelyismeret ,alaktan- sejttan, kereskedelem, mérgezéstan  témakör. Igy az új tagjaink is elsajátíthatják a fontosabb alapismereteket.

         

Szakmai önéletrajz GOMBA Horváth Lászlóné-1.doc (122 kB)