GOMBAKERESKEDELEM
TEMATIKA
|
I. GOMBAKERESKEDELEM
|
||
|
A magyarországon termő gombák mennyiségének alakulása |
||
|
1. A gombák gyűjtése, gyűjtésének főbb szempontjai. |
||
|
Gombakereskedelmi törvény |
||
|
A gombakereskedelem és minden gombával kapcsolatos jogi háttér vonatkozásában jelenleg éppen igen sokoldalú változások zajlanak. |
||
|
A gombakereskedelem része az élelmiszerkereskedelemnek. Az élelmiszerkereskedelmet legmagasabb jogrendi fokon az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. tv. és ennek végrehajtásáról intézkedő 1/1996.(I. 9.) FM-NM-IKM. együttes rendelet szabályozta. A gombák árusítását, forgalomba hozatalát az egészségügyi miniszter 16/1982. /XII. 3O./ Eü. M. számú rendelete szabályozta, amely a gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályokról rendelkezett. Ezeket a törvényeket jelenleg hatályon kívül helyzték, de a változások várhatóan fél éven belül megtörténnek. Az újabb változásokat közreadjuk, amint lehet. ( https://www.gombanet.hu/index.php?pg=gombakereskedelmi_torveny ) |
||
|
Az erdőtörvény gombára vonatkozó szabályai : |
||
|
Erdőtörvény ( 1996. évi LIV. tv ) és a végrehajtási utasítása a 29/1997. ( IV. 30 ) FM rendelet szabályozza |
||
|
Erdőterület : minimum 1500 m2 |
||
|
Egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb 2-2 kilogramm gomba szedhető. |
||
|
Az állami erdőkben szabadon szedhető egyéni szükségletet meghaladó mennyiség is mindezekből. A magántulajdonú erdőkben viszont csak akkor szedhetők nagyobb mennyiségben, értékesítési céllal, ha ahhoz az erdőgazdálkodó előzetesen írásban hozzájárult. |
||
|
Az állami erdőben a méhészeknek szabad a "haszonvétel", vagyis ott nektárgyűjtésre elhelyezhetik a kaptáraikat. A méhcsaládok elhelyezését és telepítési helyét az erdőgazdálkodóval - minden esetben - előzetesen egyeztetni kell. Méhcsalád nem helyezhető el lakóterület, tanya, gazdasági épület, turistaút, erdei tornapálya, illetve egyéb közjóléti erdei létesítmény 50 méteres körzetében. |
||
|
Az erdőterület látogatójának kötelessége az erdő védelmére vonatkozóan. |
||
|
Az ökológiai problémák figyelembe vétele a gyűjtésnél. |
||
|
A törvény betartásának ellenőrzése. |
||
|
A gombák gyűjtésének céljai. |
||
|
A jó termőterület felismerése |
||
|
A gomba életfeltételeinek ismerete |
||
|
A legjobb és a gyenge erdei gombatermő területek |
||
|
A gombák termési időszaka |
||
|
A gombák eltávolítása a földből, és egyéb helyekről. |
||
|
A gombák fejlődése a fevétel után |
||
|
A gombák fogyasztói |
||
|
A fagyott gomba |
||
|
A gomba felismerése, összetévesztése |
||
|
A gomba szállítása, szállító edények ( kosár, doboz ) |
||
|
A gomba felhasználása ( válogatás, tisztítás, a tisztítás eszközei) , tárolása |
||
|
A tanulás céljából gyűjtött gomba meghatározása ( Figyelem: Magyarországon több ezer gombafaj terem, a szakellenőrin 200 gombát ismernek meg a hallgatók ( Kiemelten fontos a jó gombahatározó kézikönyv, a gyakorlat és a gombaszakellenőr által való meghatározás ) |
||
|
2. Gombakereskedelem és ellenőrzés |
||
|
A gyűjtött gomba útja a termőhelytől a felhasználóig, fogyasztóig |
||
|
Az Élelmiszertörvény ( Az Európai Únió működési szabályaihoz igazodik ): |
||
|
Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. Tv. Hatályba lépése : ( 2004 május 1. ) |
||
|
A gombák hamisítása |
||
|
A nyers gomba minősége |
||
|
A gombák árusítására, forgalombahozatlának rendelete: 16/1982/XII.30/EüM. Sz |
||
|
* A 16/1982/XII.30/EüM. Sz rendelet teljes ismerete kötelező a gombaszakellenőr számára * |
||
|
2.1. A szabványok minőségi előírásai |
||
|
Tiszta gomba |
||
|
Fiatal gomba |
||
|
Egészséges gomba |
||
|
A szabványok szerint gombát árusítani nem szabad, ha: |
||
|
Szenyezett a gomba |
||
|
Elöregedett a gomba |
||
|
Fonnyadt a gomba |
||
|
Fagyott a gomba |
||
|
Idegen szagú a gomba |
||
|
Kukacos a gomba |
||
|
Nedves a gomba |
||
|
Romlott a gomba |
||
|
Beteg a gomba |
||
|
Rágott a gomba |
||
|
Sérült a gomba |
||
|
Törmelék gomba |
||
|
* A gomba vizsgálatakor a fenti tényezőket figyelembe kell venni * |
||
|
2.2. Gombavizsgálat |
||
|
A gombavizsgáló hely |
||
|
A gomba bevizsgálása |
||
|
A kalapos gombák árusításának szabályai |
||
|
A nem árusítható, ehető gomba bevizsgálása |
||
|
Egyes gombafajok fejlettségére vonatkozó szabályok |
||
|
A bevizsgálásra szánt, de nem árusítható tétellel kapcsolatos intézkedések |
||
|
Friss termesztett gombának a vendéglátó üzemben való felhasználásával kapcsolatos intézkedések |
||
|
Mi a teendő, ha a gomba forgalomba hozójának, feldolgozójának a vendéglátás során tudomására jut, hogy a gomba betegséget okozott, vagy annak gyanúja felmerült. |
||
|
A szaktanácsadás megszervezése, ki végezhet szaktanácsadást, a szaktanácsadási esetek nyilvántartása |
||
|
2.3. Szaktanácsadás |
||
|
A szaktanácsadás fontossága, feladatai |
||
|
A gombakereskedelemben nélkülözhetetlen nyomtatványok |
||
|
Jegyzőkönyv |
||
|
Igazolólap |
||
|
Útmutató a gomba-szaktanácsadáson véleményezendő fajok minősítésére |
||
|
A fel nem sorolt fajok előfordulása hazánkban ritka, legtöbbjük nem ehető vagy jelentéktelen, |
||
|
minden esetben a ,, fogyasztásra nem ajánlható,, minősítést kapják. ( TÁBLÁZAT ) |
||
|
* A táblázat teljes ismerete kötelező a gombaszakellenőrök részére * |
||
|
II. GOMBATARTÓSÍTÁS
|
||
|
Gombatartósítási eljárások: |
||
|
1. Gombaszárítás |
||
|
Szárításra alkalmas gombafajok |
||
|
Házi szárítási módszerek |
||
|
Szúrópálca |
||
|
Szárítócserény |
||
|
A szárított gomba érzékszervi úton megállapítható nedvességtartalma |
||
|
Műszárítás |
||
|
Szárító, aszalógépek, hőforrások, fűtőberendezések |
||
|
A berendezés lehet : szakaszos, ill. folyamatos |
||
|
Szárítótorony ( instant azonnal oldódó gombapor ) |
||
|
Szárított gombák forgalmazása, tárolása, kezelése |
||
|
I. osztályú ( A ) szárítmány |
||
|
II. osztályú ( B ) szárítmány |
||
|
III. osztályú ( C,D ) szárítmány |
||
|
2. Nedves tartósítási eljárársok |
||
|
Sózás |
||
|
Előtartósítás |
||
|
Előfőzés |
||
|
Mosás, hűtés, csepegtetés |
||
|
Hordóba vagy üvegbe helyezése |
||
|
Savanyítás ( sílózás ) |
||
|
Gombakivonat |
||
|
Zsiradékban , olajban való tartósítás |
||
|
Romlási folyamatok ( tejsavas, vajsavas, alkoholos erjedés ) |
||
|
3. Fagyasztás, gyorshűtés |
||
|
A legegyszerűbb tartósítási mód |
||
|
4. Liofilizálás ( fagyasztva szárítás ) |
||
|
A legkorszerűbb tartósítási technológia |
||
|
III. GOMBATERMESZTÉS
|
||
|
A világ gombatermesztése, fogyasztása, fontossága adatokkal, gombafajokkal. |
||
|
Gyógyhatású gombák termesztése |
||
|
1. A gombatermesztés rövid története |
||
|
2. A gombatermesztési technológiák vázlatos áttekintése |
||
|
3. A kétspórás csiperke termesztése |
||
|
4. A laskagomba termesztése |
||
|
5. A shii-take termesztése |
||
|
6. Egyéb gombák termesztése |
||
|
Kucsmagomba |
||
|
Pecsétviaszgomba |
||
|
Júdásfülegomba |
||
|
Téli fülőke |
||
|
Bocskorosgomba |
||
|
Süngomba |
||
|
Déli tőkegomba |
||
|
Rezgőgomba |
||
|
Gyapjas tintagomba |
||
|
Óriás harmatgomba |
||
|
|
||
|
Irodalom: |
||
|
2008 Gombaszakértői praktikum |
||
|
( Szerkesztette : Jakucs Erzsébet )
|
||
|