GOMBAKERESKEDELEM

 

 

TEMATIKA

 

I.  GOMBAKERESKEDELEM

 

A magyarországon termő gombák mennyiségének alakulása

1.  A gombák gyűjtése, gyűjtésének főbb szempontjai.

Gombakereskedelmi törvény

A gombakereskedelem és minden gombával kapcsolatos jogi háttér vonatkozásában jelenleg éppen

igen sokoldalú változások zajlanak.

A gombakereskedelem része az élelmiszerkereskedelemnek. Az élelmiszerkereskedelmet

legmagasabb jogrendi fokon az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. tv. és ennek végrehajtásáról

intézkedő 1/1996.(I. 9.) FM-NM-IKM. együttes rendelet szabályozta. A gombák árusítását, forgalomba

hozatalát az egészségügyi miniszter 16/1982. /XII. 3O./ Eü. M. számú rendelete szabályozta, amely a

gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályokról rendelkezett. Ezeket a törvényeket jelenleg

hatályon kívül helyzték, de a változások várhatóan fél éven belül megtörténnek.  Az újabb változásokat közreadjuk, amint lehet.

 (  http://www.gombanet.hu/index.php?pg=gombakereskedelmi_torveny  )

 
 

Az erdőtörvény gombára vonatkozó szabályai :

Erdőtörvény  ( 1996. évi  LIV. tv ) és a végrehajtási utasítása  a 29/1997. ( IV. 30 ) FM

rendelet szabályozza

Erdőterület : minimum 1500 m2

Egyéni szükségletre személyenként és naponta legfeljebb 2-2 kilogramm gomba szedhető.

Az állami erdőkben szabadon szedhető egyéni szükségletet meghaladó mennyiség is

mindezekből. A magántulajdonú erdőkben   viszont csak akkor szedhetők nagyobb

mennyiségben, értékesítési céllal, ha ahhoz az erdőgazdálkodó előzetesen írásban

hozzájárult.

Az állami erdőben a méhészeknek szabad a "haszonvétel", vagyis ott nektárgyűjtésre

elhelyezhetik a kaptáraikat. A méhcsaládok elhelyezését és telepítési helyét az

erdőgazdálkodóval - minden esetben - előzetesen egyeztetni kell. Méhcsalád nem

helyezhető el lakóterület, tanya, gazdasági épület, turistaút, erdei tornapálya, illetve egyéb

közjóléti erdei létesítmény 50 méteres körzetében.

Az erdőterület látogatójának kötelessége az erdő védelmére vonatkozóan.

Az ökológiai problémák figyelembe vétele a gyűjtésnél.

A törvény betartásának ellenőrzése.

A gombák gyűjtésének céljai.

A jó termőterület felismerése

A gomba életfeltételeinek ismerete

A legjobb és a gyenge erdei gombatermő területek

A gombák termési időszaka

A gombák eltávolítása a földből, és egyéb helyekről.

A gombák fejlődése a fevétel után

A gombák fogyasztói

A fagyott gomba

A gomba felismerése, összetévesztése

A gomba szállítása, szállító edények ( kosár, doboz )

A gomba felhasználása ( válogatás, tisztítás, a tisztítás eszközei) , tárolása

A tanulás céljából gyűjtött gomba meghatározása ( Figyelem: Magyarországon több ezer

gombafaj terem, a szakellenőrin 200 gombát ismernek meg a hallgatók ( Kiemelten fontos

a jó gombahatározó kézikönyv, a gyakorlat és a gombaszakellenőr által való meghatározás )

2.  Gombakereskedelem és ellenőrzés

A gyűjtött gomba útja a termőhelytől a felhasználóig, fogyasztóig

Az Élelmiszertörvény ( Az Európai Únió  működési szabályaihoz igazodik ):

 Az élelmiszerekről szóló 2003. évi  LXXXII. Tv.  Hatályba lépése : ( 2004 május 1. )

A gombák hamisítása

A nyers gomba minősége

 A gombák árusítására, forgalombahozatlának rendelete: 16/1982/XII.30/EüM. Sz

*  A 16/1982/XII.30/EüM. Sz rendelet teljes ismerete kötelező  a gombaszakellenőr számára *

2.1.  A szabványok minőségi előírásai

       Tiszta gomba

       Fiatal gomba

       Egészséges gomba

       A szabványok szerint gombát árusítani nem szabad, ha:

       Szenyezett a gomba

       Elöregedett a gomba

       Fonnyadt a gomba

       Fagyott a gomba

       Idegen szagú a gomba

       Kukacos a gomba

       Nedves a gomba

       Romlott a gomba

       Beteg a gomba

       Rágott a gomba

       Sérült a gomba

       Törmelék gomba

       * A gomba vizsgálatakor a fenti tényezőket figyelembe kell venni *

2.2.  Gombavizsgálat

      A gombavizsgáló hely

      A gomba bevizsgálása

      A kalapos gombák  árusításának szabályai

      A nem árusítható, ehető gomba bevizsgálása

      Egyes gombafajok fejlettségére vonatkozó szabályok

      A bevizsgálásra szánt, de nem árusítható tétellel kapcsolatos intézkedések

      Friss termesztett gombának a vendéglátó üzemben való felhasználásával kapcsolatos intézkedések

      Mi a teendő, ha a gomba  forgalomba hozójának, feldolgozójának a vendéglátás során tudomására jut, hogy a gomba betegséget okozott, vagy annak gyanúja felmerült.

     A szaktanácsadás megszervezése, ki végezhet  szaktanácsadást, a szaktanácsadási esetek nyilvántartása

2.3.  Szaktanácsadás

     A szaktanácsadás fontossága, feladatai

     A gombakereskedelemben nélkülözhetetlen nyomtatványok

             Jegyzőkönyv

             Igazolólap

             Útmutató a gomba-szaktanácsadáson véleményezendő fajok minősítésére

            A fel nem sorolt fajok előfordulása hazánkban ritka, legtöbbjük nem ehető vagy jelentéktelen,

            minden esetben a ,, fogyasztásra nem   ajánlható,, minősítést kapják. ( TÁBLÁZAT )

           * A táblázat teljes ismerete kötelező a gombaszakellenőrök részére *

 

II.  GOMBATARTÓSÍTÁS

 

Gombatartósítási eljárások:

    1.  Gombaszárítás

              Szárításra alkalmas gombafajok

           Házi szárítási módszerek

              Szúrópálca

              Szárítócserény

              A szárított gomba érzékszervi úton megállapítható nedvességtartalma

           Műszárítás

             Szárító, aszalógépek, hőforrások, fűtőberendezések

             A berendezés lehet : szakaszos, ill. folyamatos

            Szárítótorony ( instant azonnal oldódó gombapor )

          Szárított gombák forgalmazása, tárolása, kezelése

             I. osztályú    ( A ) szárítmány

            II. osztályú   ( B ) szárítmány

           III. osztályú  ( C,D )  szárítmány

   2.  Nedves tartósítási eljárársok

       Sózás

       Előtartósítás

            Előfőzés

            Mosás, hűtés, csepegtetés

            Hordóba vagy üvegbe helyezése

       Savanyítás  ( sílózás )

       Gombakivonat

       Zsiradékban , olajban való tartósítás

      Romlási folyamatok ( tejsavas, vajsavas, alkoholos erjedés )

   3.  Fagyasztás, gyorshűtés

      A  legegyszerűbb tartósítási mód

   4.  Liofilizálás  ( fagyasztva szárítás )

       A legkorszerűbb tartósítási technológia

 

III.  GOMBATERMESZTÉS

 

A világ gombatermesztése, fogyasztása, fontossága adatokkal, gombafajokkal.

Gyógyhatású gombák termesztése

1.  A gombatermesztés rövid története

2.  A gombatermesztési technológiák vázlatos áttekintése

3.  A kétspórás csiperke termesztése

4.  A laskagomba termesztése

5.  A shii-take termesztése

6.  Egyéb gombák termesztése

           Kucsmagomba

           Pecsétviaszgomba

           Júdásfülegomba

           Téli fülőke

           Bocskorosgomba

           Süngomba

           Déli tőkegomba

           Rezgőgomba

           Gyapjas tintagomba

           Óriás harmatgomba

 

 

Irodalom:

                    2008  Gombaszakértői praktikum

                   ( Szerkesztette :  Jakucs Erzsébet   )

 

Összeállította:           Horváth Lászlóné gombaszakellenőr

                                  Gomba és gyógynövényklub vezető